Udostępnij:
Wielkanocna zupa chrzanowa w niektórych regionach Polski nazywana jest sodrą. Ma bardzo intensywny chrzanowy smak, a aromatu dodają jej zioła oraz jajko i biała kiełbasa – świąteczne przysmaki. Spróbuj przygotować ją we własnej kuchni!
Składniki
- Kości wędzone od schabu – ½ kg
- Marchew – 1 średnia szt.
- Seler – 1/4 średniej szt.
- Woda – 2 l
- Liść laurowy – 3 szt.
- Ziele angielskie – 5-6 ziarnek
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 200 ml – 2 słoiczki
- Śmietana kwaśna 18% – 300 ml
- Mąka – 2 łyżki
- Sól, pieprz, cukier, majeranek do smaku
- Czosnek – 3 ząbki
- Biała kiełbasa surowa – ½ kg
- Jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać Chrzan Delikatesowy Mosso i śmietanę połączoną z mąką.
Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Można również dodać mięso z obranych kości wędzonych.
Skomentuj lub zobacz komentarze