Kurczak pieczony z brukselką

kurczak z warzywami, brukselka, kurczak

Kurczak to jedno z naszych ulubionych mięs, które można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem zdradzamy przepis na pieczonego kurczaka w wersji pikantnej, z aromatycznym wasabi i brukselką!

Składniki

  • Podudzia kurczaka – 10
  • Brukselka – 500 g
  • sól i pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • szczypiorek

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka 
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski włożyć mięso i dodać sos. Wymieszać dokładnie i odstawić na minimum 30 minut.

  3. Brukselkę umyć i zdjąć zewnętrzne listki. Odciąć końcówkę głąba. Większe główki przekroić na pół. Włożyć do miski, dodać 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso i ½ łyżeczki soli.

  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć zamarynowane mięso i brukselkę. Piec przez około 45 minut w temperaturze 200°C. Podawać po przygotowaniu z dodatkową porcją sosu, jeśli lubisz mocny smak wasabi.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 45 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×