Udostępnij:
W rybach tkwi bogactwo składników odżywczych – zwłaszcza wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Naszą dzisiejszą propozycją jest dorsz na szpinaku, owinięty w szynkę prosciutto, z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowo-cebulowego.
Składniki
- Filety z dorsza – 3
- Szynka parmeńska – 9 plastrów
- Świeży szpinak – 400 g
- Czosnek – 2 ząbki
- skórka starta z ½ cytryny
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ryby posypać solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć po 3 plastry szynki parmeńskiej, tak aby jeden zachodził na drugi. Położyć filet z dorsza i posmarować sosem.
Owinąć szczelnie szynką. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i podsmażyć posiekany czosnek, następnie dodać szpinak. Doprawić go solą i pieprzem oraz skórką z cytryny.
Podawać rybę na porcji szpinaku.
Skomentuj lub zobacz komentarze