Tarty z wiosennymi warzywami

tarty z warzywami, tarta z serkiem,

Wiosna to wprost idealny czas na kulinarne eksperymenty. Nas zainspirowały kolorowe warzywa, które wykorzystaliśmy do przyrządzenia wyśmienitych, wiosennych tart z sosem sezamowym. Warto przygotować je na wytrawne śniadanie w promieniach słońca!

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 arkusz
  • Jajko – 1
  • Serek kremowy – 375 g
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Fasolka szparagowa – garść
  • Groszek cukrowy – garść
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Kilka listków świeżej mięty

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki   
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Letnia woda – 1-2 łyżki  

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozwinąć ciasto francuskie. Podzielić je na 4 kwadraty, za pomocą noża wykroić dookoła każdego z nich paski, z których należy zrobić ramkę dla każdej tarty. Środki naciąć nożem. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec przez około 20 minut, aż będą lekko przypieczone.

  2. W tym czasie przygotować warzywa. Umyć je dokładnie i osuszyć. Odciąć końcówki z fasolki szparagowej. Rzodkiewki przekroić na połówki. W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić do niej fasolkę szparagową, po 3 minutach gotowania dodać również groszek cukrowy. Gotować przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie warzywa przełożyć na sito i zalać bardzo zimną wodą. Odsączyć i odstawić. Rzodkiewki posypać solą i podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego Oleju Mazowieckiego Mosso.

  3. Sos: wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W miseczce wymieszać kremowy serek z sosem. Wierzch posmarować serkiem, na nim ułożyć warzywa. Udekorować listkami mięty.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 4
kuchnia francuska
Śniadanie
pieczenie
×