Udostępnij:
Tortille można przyrządzić na wiele inspirujących sposobów. Nasza dzisiejsza propozycja to rolki w różnych smakach, które są doskonałą przekąską na przyjęcia, a przecież Sylwester zbliża się wielkimi krokami! W środku kryją się same pyszności – łosoś, mozzarella, awokado, suszone pomidory i…. aż trzy różne sosy!
Składniki
- Tortilla – 6 sztuk
- Łosoś wędzony – 200 g
- Awokado – 1 sztuka
- Sok z cytryny
- Sałata strzępiasta
- Szynka – 16-20 plastrów
- Żółty ser – 16-20 plastrów
- Zielona sałata
- Mozzarella – 2 kulki
- Suszone pomidory – ½ szklanki
- Rukola
Sos czosnkowy:
- Mosso Majonez Napoleoński– 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
Sos o smaku wasabi:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Sos sezamowy:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa– 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Sos o smaku wasabi:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wersja 1:
Posmarować 2 tortille sosem o smaku wasabi, dodać po 100 gram łososia, kilka kawałków pokrojonego awokado (skropionego wcześniej sokiem z cytryny) oraz kilka liści sałaty strzępiastej. Zwinąć w ciasną rolkę i pokroić na 1-2 cm kawałki.
Sos sezamowy:
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wersja 2:
Posmarować 2 tortille sosem sezamowym. Na wierzchu ułożyć po 8-10 plastrów szynki oraz sera żółtego, a także kilka listków zielonej sałaty. Zwinąć w ciasną rolkę i pokroić w 1-2 cm kawałki.
Sos czosnkowy:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wersja 3:
Posmarować 2 tortille sosem czosnkowym. Posypać je rukolą i ułożyć plastry mozzarelli oraz suszone pomidory. Zwinąć w ciasną rolkę i pokroić na 1-2 cm kawałki.
Wszystkie rolki układać na dużym talerzu lub desce/paterze do serwowania przekąsek.
Skomentuj lub zobacz komentarze