Paszteciki z kapustą i grzybami z sosem sezamowym

Paszteciki z kapustą i grzybami z sosem sezamowym

Paszteciki, wypełnione farszem z kapusty i grzybów, doskonale sprawdzą się w roli przekąski na przyjęciach i imprezach. Są proste w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że możesz podzielić je na tyle sztuk, ile tylko chcesz. Wytrawnego smaku doda im sos sezamowy.

Składniki

  • Ciasto do pizzy – 1 duży arkusz
  • Kapusta kiszona – 500 g
  • Suszone grzyby – 40 g
  • Masło – 3 łyżki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Biały sezam – ½ szklanki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na około 1-2 godziny, aby wchłonęły wodę.

  2. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Na 3 łyżkach masła podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać następnie posiekaną drobno kapustę kiszoną oraz odsączone i posiekane grzyby. Całość doprawić ½ sosem sezamowym. Całość smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do wystygnięcia.

  4. Arkusz ciasta podzielić na 3 części. Wyłożyć farsz i zawinąć ciasto w rulon. Pokroić na 1 -1,5 cm kawałki. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać białym sezamem. Piec przez około 15 minut w temperaturze 220°C, aż wierzch pięknie się zarumieni.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 6-10
kuchnia polska
Przystawka
pieczenie
×