Udostępnij:
Paszteciki, wypełnione farszem z kapusty i grzybów, doskonale sprawdzą się w roli przekąski na przyjęciach i imprezach. Są proste w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że możesz podzielić je na tyle sztuk, ile tylko chcesz. Wytrawnego smaku doda im sos sezamowy.
Składniki
- Ciasto do pizzy – 1 duży arkusz
- Kapusta kiszona – 500 g
- Suszone grzyby – 40 g
- Masło – 3 łyżki
- Cebula – 1 sztuka
- Biały sezam – ½ szklanki
- Jajko – 1 sztuka
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński– ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na około 1-2 godziny, aby wchłonęły wodę.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na 3 łyżkach masła podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać następnie posiekaną drobno kapustę kiszoną oraz odsączone i posiekane grzyby. Całość doprawić ½ sosem sezamowym. Całość smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do wystygnięcia.
Arkusz ciasta podzielić na 3 części. Wyłożyć farsz i zawinąć ciasto w rulon. Pokroić na 1 -1,5 cm kawałki. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać białym sezamem. Piec przez około 15 minut w temperaturze 220°C, aż wierzch pięknie się zarumieni.
Skomentuj lub zobacz komentarze