Udostępnij:
Kotleciki z ryb to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dodatkowo możesz je przyrządzić z wielu rodzajów ryb. Świeży koperek i sos o smaku wasabi sprawią, że rybne kotleciki nabiorą nowego inspirującego charakteru.
Składniki
- Biała ryba (np. dorsz, mintaj) – 1 kg
- Jaja – 2 sztuki
- Świeży koperek – 1 garść
- Cebula – 1 sztuka
- Mosso Olej Mazowiecki – 1/2 szklanki
- Bułka tarta – 2/3 szklanki
- Sól, pieprz
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Rybę zmielić w maszynce do mielenia lub rozdrobnić w malakserze.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać cebulę, pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso, 2-3 łyżki bułki tartej, garść posiekanego koperku, 2 jajka oraz 2-3 łyżki sosu o smaku wasabi.
Wszystko wymieszać i formować małe kotleciki, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso na złoty kolor. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Skomentuj lub zobacz komentarze