Udostępnij:
Gulasz z indyka z pieczarkami to propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Prosty w przygotowaniu, pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi nawet największy głód!
Składniki
- Filet z indyka – 1 – 1 ½ kg
- Pieczarki – 400 g
- Marchewki – 4-5 sztuk
- Zielona fasolka – 1 szklanka
- Zielony groszek – 1/3 szklanki
- Cebula – 2 sztuki
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić w kostkę. Warzywa umyć, obrać i pokroić (marchew w talarki, cebulę w dużą kostkę a pieczarki w ćwiartki).
Na Oleju Mazowieckim Mosso podsmażyć mięso, przyprawione solą i pieprzem. Dodać cebulę.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do dużego garnka przełożyć podsmażone mięso, dodać wszystkie warzywa. Zalej całość szklanką wody. Dodać sos czosnkowy. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze