Udostępnij:
Schab to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, pojawiających się na naszych stołach. Soczyste mięso, aromatyczne duszone warzywa i sos czosnkowy – czego chcieć więcej? Przygotuj schab duszony w warzywach!
Składniki
- Schab bez kości – 600 g
- Ziemniaki – 450 g
- Papryka czerwona – 1
- Papryka zielona – 1
- Marchewka – 5
- Cebula – 1
- sól, pieprz
- Olej Mazowiecki Mosso – 2 łyżki
- Masło – 2 łyżki
- tymianek
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować warzywa, paprykę pokroić na paski, marchewkę w talarki, ziemniaki w ćwiartki.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dodać do niego sos, aby pokryć każdą część mięsa. Doprawić świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Na patelni podsmażyć marynowane mięso, zalać 300 ml wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Dodać ziemniaki, marchew i cebulę, dusić przez kolejne 15 minut, Następnie dodać paprykę. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, pod koniec dodać masło. Podawać mięso z porcją warzyw polane powstałym po gotowaniu sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze