Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Złociste kulki ziemniaczane

Złociste kulki ziemniaczane

Szukasz pomysłu na przekąskę idealną? Przygotuj chrupiące, złociste kulki ziemniaczane, które w połączeniu z Sosem Tatarskim i Musztardą Czeską MOSSO znikną w mgnieniu oka!

Składniki

  • Ugotowane ziemniaki typ BC – 400 g
  • Mąka pszenna + mąka do obtoczenia – 60 g
  • Mąka ziemniaczana – 40 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Musztarda Czeska MOSSO – 2 łyżeczki
  • Tarty ser Grana Padano – 25 g
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Sos Tatarski MOSSO – do podania
  • Olej – 500 ml

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dużej miski przy pomocy praski przeciśnij wystudzone ziemniaki. Dodaj pozostałe składniki, wyrób dłońmi do uzyskania zwartej konsystencji.

  2. Na talerz wysyp mąkę pszenną. Dłońmi uformuj około 30 niewielkich kulek, obtoczenia w mące.

  3. W garnku na średnim ogniu rozgrzej pół litra oleju do temperatury około 170 stopni. Umieść ⅓ kulek, smaż przez 5 minut na zloty kolor. Wyłów łyżką cedzakową, przełóż na ręcznik papierowy. Pozostałe kulki przygotuj w ten sam sposób.

  4. Kulki podawaj z dodatkiem Sosu Tatarskiego MOSSO.

czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 2
smażenie
×