![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Złociste kulki ziemniaczane](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2025/01/407-1250x712.jpg)
Szukasz pomysłu na przekąskę idealną? Przygotuj chrupiące, złociste kulki ziemniaczane, które w połączeniu z Sosem Tatarskim i Musztardą Czeską MOSSO znikną w mgnieniu oka!
Składniki
- Ugotowane ziemniaki typ BC – 400 g
- Mąka pszenna + mąka do obtoczenia – 60 g
- Mąka ziemniaczana – 40 g
- Jajko – 1 sztuka
- Musztarda Czeska MOSSO – 2 łyżeczki
- Tarty ser Grana Padano – 25 g
- Sól – ½ łyżeczki
- Sos Tatarski MOSSO – do podania
- Olej – 500 ml
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski przy pomocy praski przeciśnij wystudzone ziemniaki. Dodaj pozostałe składniki, wyrób dłońmi do uzyskania zwartej konsystencji.
Na talerz wysyp mąkę pszenną. Dłońmi uformuj około 30 niewielkich kulek, obtoczenia w mące.
W garnku na średnim ogniu rozgrzej pół litra oleju do temperatury około 170 stopni. Umieść ⅓ kulek, smaż przez 5 minut na zloty kolor. Wyłów łyżką cedzakową, przełóż na ręcznik papierowy. Pozostałe kulki przygotuj w ten sam sposób.
Kulki podawaj z dodatkiem Sosu Tatarskiego MOSSO.
Skomentuj lub zobacz komentarze