Zielona zupa krem

zupa,zielona zupa, zupa z groszku, zupa z bobem

Wiosenna, zielona zupa z groszku i bobu to lekkie danie, o kremowej konsystencji. Zaskakującego charateru i pikanterii dodaje jej sos o smaku wasabi. Musisz spróbować tego zielonego połączenia!

Składniki

  • Bób – 450 g
  • Groszek – 1 szklanka
  • Świeży groszek cukrowy – 1 garść
  • Bulion warzywny – 500 ml
  • Cebula – 1
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Groszek ugotować i obrać.

  2. Do garnka włożyć wszystkie składniki oprócz sosu. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut. Po 5 minutach można odłożyć kilka strączków do dekoracji.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Gdy zupa będzie ugotowana, dodać sos i zblendować na gładki krem. Przed podaniem udekorować groszkiem.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa
gotowanie
×