20 min
4-6 porcje
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Wiosenna sałatka makaronowa](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2019/04/salatka-makaronowa-930x530-1.jpg)
Wiosna w pełni, zatem czas zmienić menu na nieco lżejsze. Proponujemy sałatkę makaronową z ogórkiem, pomidorkami oraz serem feta. Prosto, lekko i niezwykle smacznie!
Składniki
- Makaron kokardki – 400 g
- Zielony ogórek – 1 sztuka
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Pomidorki koktajlowe – 200 g
- Ser feta – 125 g
- Szczypiorek – garść
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować makaron w osolonej wodzie (około 8-10 minut).
Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, cebulę w piórka, a ogórka w półtalarki.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wszystkie składniki sałatki połączyć w misce i dodać sos czosnkowy oraz posiekany szczypiorek.
Skomentuj lub zobacz komentarze