Wiosenna sałatka makaronowa

Wiosenna sałatka makaronowa

Wiosna w pełni, zatem czas zmienić menu na nieco lżejsze. Proponujemy sałatkę makaronową z ogórkiem, pomidorkami oraz serem feta. Prosto, lekko i niezwykle smacznie!

Składniki

  • Makaron kokardki – 400 g
  • Zielony ogórek – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g
  • Ser feta – 125 g
  • Szczypiorek – garść
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie (około 8-10 minut).

  2. Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, cebulę w piórka, a ogórka w półtalarki.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
    Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wszystkie składniki sałatki połączyć w misce i dodać sos czosnkowy oraz posiekany szczypiorek.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4-6
kuchnia włoska
Sałatka
gotowanie
×