Wielkanocny żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

żurek wielkanocny przepis

Żurek to prawdziwy wielkanocny klasyk. Musi znaleźć się na świątecznym stole niemal w każdym domu. Jak go przygotować? To proste! Niezwykłego aromatu nada mu Chrzan Delikatesowy Mosso – spróbuj!

Składniki

  • Zakwas na żurek – 500 ml
  • biała kiełbasa – 500 g
  • boczek wędzony – 100 g
  • bulion warzywny – 1 l
  • Chrzan Delikatesowy Mosso – 3 łyżki
  • pieprz, sól – do smaku
  • majeranek – 1 łyżka
  • jajka – 10 sztuk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Podsmażyć na złoty kolor na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek. Następnie dodać białą kiełbasę pokrojoną w talarki i smażyć cały czas mieszając przez 2-3 minuty.

  2. Do garnka wlać bulion. Podgrzewać na średniej mocy kuchenki, dodać podsmażoną kiełbasę i gotować 15 minut. Dolać zakwas, wymieszać i dodać przyprawy (sól, pieprze oraz majeranek).

  3. Po kolejnych 5 minutach dodać 3 łyżki Chrzanu Delikatesowego Mosso lub więcej, według uznania. Zdjąć z kuchenki i podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 6
×