Udostępnij:
Żurek to prawdziwy wielkanocny klasyk. Musi znaleźć się na świątecznym stole niemal w każdym domu. Jak go przygotować? To proste! Niezwykłego aromatu nada mu Chrzan Delikatesowy Mosso – spróbuj!
Składniki
- Zakwas na żurek – 500 ml
- biała kiełbasa – 500 g
- boczek wędzony – 100 g
- bulion warzywny – 1 l
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
- pieprz, sól – do smaku
- majeranek – 1 łyżka
- jajka – 10 sztuk
PRZYGOTOWANIE:
Podsmażyć na złoty kolor na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek. Następnie dodać białą kiełbasę pokrojoną w talarki i smażyć cały czas mieszając przez 2-3 minuty.
Do garnka wlać bulion. Podgrzewać na średniej mocy kuchenki, dodać podsmażoną kiełbasę i gotować 15 minut. Dolać zakwas, wymieszać i dodać przyprawy (sól, pieprze oraz majeranek).
Po kolejnych 5 minutach dodać 3 łyżki Chrzanu Delikatesowego Mosso lub więcej, według uznania. Zdjąć z kuchenki i podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze