Tarta z pieczoną papryką

Tarta z pieczoną papryką

Tarta to doskonałe danie na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest możliwość podzielenia jej na wiele części i… eksperymentowanie ze składnikami! Na naszej dzisiejszej tarcie króluje papryka, czarne oliwki, ser feta i pyszny sos sezamowy. Musicie tego spróbować!

Składniki

  • Mąka pszenna – 220 g
  • Masło – 110 g
  • Zimna woda – 35 ml
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Papryka czerwona – 2 duże
  • Czarne oliwki – 1/3 szklanki
  • Ser feta -100 g
  • Mozzarella – 2 kulki
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Letnia woda – 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę zagnieść z drobno pokrojonym, zimnym masłem oraz wodą na gładkie ciasto. Uformować płaski placek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 220°C.

  2. Sos: wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Papryki umyć i osuszyć. Piec na kratce w piekarniku po 10 minut z każdej strony. Po upieczeniu włożyć do głębokiego naczynia (np. garnka) i przykryć pokrywką lub bawełnianą ściereczką. W tym czasie zetrzeć na tarce mozzarellę, dodać do niej 4 łyżki sosu. Zdjąć skórę z papryk, wyjąć ze środka gniazda nasienne i pokroić papryki w kostkę.

  4. Ciasto rozwałkować cienko i przełożyć do formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem dno. Włożyć na wierzch mozzarellę, następnie paprykę, oliwki i posypać całość pokruszoną fetą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 30 minut. Przed podaniem posypać listkami świeżej bazylii.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 60 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 10-12
kuchnia francuska
Obiad
pieczenie
×