Udostępnij:
Tarta to doskonałe danie na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest możliwość podzielenia jej na wiele części i… eksperymentowanie ze składnikami! Na naszej dzisiejszej tarcie króluje papryka, czarne oliwki, ser feta i pyszny sos sezamowy. Musicie tego spróbować!
Składniki
- Mąka pszenna – 220 g
- Masło – 110 g
- Zimna woda – 35 ml
- Sól – ½ łyżeczki
- Papryka czerwona – 2 duże
- Czarne oliwki – 1/3 szklanki
- Ser feta -100 g
- Mozzarella – 2 kulki
- Świeża bazylia
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę zagnieść z drobno pokrojonym, zimnym masłem oraz wodą na gładkie ciasto. Uformować płaski placek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Sos: wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Papryki umyć i osuszyć. Piec na kratce w piekarniku po 10 minut z każdej strony. Po upieczeniu włożyć do głębokiego naczynia (np. garnka) i przykryć pokrywką lub bawełnianą ściereczką. W tym czasie zetrzeć na tarce mozzarellę, dodać do niej 4 łyżki sosu. Zdjąć skórę z papryk, wyjąć ze środka gniazda nasienne i pokroić papryki w kostkę.
Ciasto rozwałkować cienko i przełożyć do formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem dno. Włożyć na wierzch mozzarellę, następnie paprykę, oliwki i posypać całość pokruszoną fetą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 30 minut. Przed podaniem posypać listkami świeżej bazylii.
Skomentuj lub zobacz komentarze