Udostępnij:
Jeżeli szukasz oryginalnego dania dla swoich gości, wypróbuj tartę z burakami i kozim serem. Ostry smak sera oraz słodkość buraków to propozycja z kuchni francuskiej. Warto wypróbować i zaprosić swoich gości do nowego świata smaków.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 160 g
- zimne masło – 120 g
- jajko – 4 szt.
- sól – 1 płaska łyżeczki
- ugotowane lub upieczone buraki – 500 g
- ser kozi – 150 g
- śmietana 30% – 200 ml
- Mosso Chrzan Śmietankowy
- suszony rozmaryn – ½ łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto – składniki (mąkę, masło, jedno jajko i sól) zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować i przenieść je na wałku na formę do tarty o średnicy 25 cm. Ciastem dokładnie wylepić całą formę, mocno dociskając brzegi. Spód podpiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.
Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
Ser pokroić w kostkę a następnie dodać do niego śmietanę, Chrzan Śmietankowy Mosso i jajka. Całość wymieszać do połączenia składników i doprawić solą oraz pieprzem.
Na wcześniej podpieczony spód wyłożyć buraki a następnie wlać masę jajeczno-serową. Tartę piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze