Udostępnij:
Masz ochotę na grilla, ale pora roku nie jest odpowiednia? Nic trudnego! Wystarczy dobry piekarni i ten przepis. Do tego będzie odrobinę wytwornie, bo z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Wypróbuj te oryginalne szaszłyki w cieście francuskim – będą idealne na przekąskę podczas imprezy!
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie pokroić w długie wąski paski i posmarować z jednej strony Musztardą Czeską Mosso.
Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości takiej samej jak przygotowane paski ciasta.
Następnie każdy kawałek kiełbasy zawinąć w ciasto w taki sposób, aby ciasto okrążyło kiełbasę z zapasem ok 1 cm – końcówki ciasta lekko docisnąć, aby dobrze się skleiły.
Cebulę przekroić na ćwiartki i rozdzielić na pojedyncze warstwy. Na długie patyczki nabijać na zmianę kiełbasę z ciastem i kawałki cebuli.
Szaszłyki piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C w funkcji termoobiegu, do czasu, aż ciasto francuskie nabierze złocistego koloru. W przypadku braku funkcji termoobiegu użyć grzania typu góra-dół, a temperaturę zwiększyć do 210°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze