Sałatka ziemniaczana z bekonem

Sałatka ziemniaczana z bekonem

Sałatka ziemniaczana z bekonem to pożywne i sycące danie. Z powodzeniem możesz przygotować ją na obiad i najesz się do syta! Najlepiej smakuje przyrządzona z młodych ziemniaczków z wyrazistym sosem majonezowo-śmietankowym. Spróbuj!

Składniki

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Boczek w plastrach – 150 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Starty parmezan – 4 łyżki
  • Ogórki gruntowe – 3 sztuki
  • Czerwona cebula – 1 mała
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sałata – 1 szklanka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Posiekać szczypiorek

  2. Plastry boczku podsmażyć na patelni, aż powstaną rumiane i chrupiące kawałki. Obrać cebulę i posiekać na drobne kawałeczki. Ogórki umyć i pokroić na cienkie wstążki.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Na patelni podsmażyć cebulkę, następnie dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą już ciepłe dodać pokruszone kawałki boczku oraz szczypiorek. Na koniec dodać sos oraz wstążki ogórka.

ilość porcji: 4
×