Udostępnij:
Stek wołowy, wysmażony tak, jak lubisz, podany na ostro w formie sałatki. Skomplikowane? Wcale takie nie jest! Sprawdź przepis na prostą sałatkę z wołowiną i pikantną nutą wasabi.
Składniki
- Stek wołowy – 1 sztuka
- Papryka szpiczasta – 1 sztuka
- Masło – 1 łyżka
- Pestki dyni – 3 łyżki
- Małe pomidorki – 1 szklanka
- Rukola – 2 szklanki
- Miękki ser żółty – 100 g
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Garść szczypiorku
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed grillowaniem. Pokroić paprykę w cienkie paski. Pomidorki przekroić na pół.
Patelnię grillową rozgrzać i smażyć mięso z obu stron według upodobań (mniej lub bardziej wysmażone). Po usmażeniu położyć na wierzchu kawałek masła, posypać przyprawami i odstawić. Pokroić ser na kawałki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać składniki sałatki i polać sosem. Podawać posypane pestkami dyni.
Skomentuj lub zobacz komentarze