Sałatka z wołowiną i sosem o smaku wasabi

Sałatka z wołowiną i sosem o smaku wasabi

Stek wołowy, wysmażony tak, jak lubisz, podany na ostro w formie sałatki. Skomplikowane? Wcale takie nie jest! Sprawdź przepis na prostą sałatkę z wołowiną i pikantną nutą wasabi.

Składniki

  • Stek wołowy – 1 sztuka
  • Papryka szpiczasta – 1 sztuka
  • Masło – 1 łyżka
  • Pestki dyni – 3 łyżki
  • Małe pomidorki – 1 szklanka
  • Rukola – 2 szklanki
  • Miękki ser żółty – 100 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Garść szczypiorku

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka 
  • Sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed grillowaniem. Pokroić paprykę w cienkie paski. Pomidorki przekroić na pół.

  2. Patelnię grillową rozgrzać i smażyć mięso z obu stron według upodobań (mniej lub bardziej wysmażone). Po usmażeniu położyć na wierzchu kawałek masła, posypać przyprawami i odstawić. Pokroić ser na kawałki.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać składniki sałatki i polać sosem. Podawać posypane pestkami dyni.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 35 minut minut
ilość porcji: 2
×