Sałatka z tortellini w stylu włoskim

Sałatka z tortellini w stylu włoskim

Włoska sałatka z tortellini doskonale sprawdzi się na lunch, kolację, a nawet obiad! Jest lekka, ale jednocześnie bardzo sycąca. Do tego typowe włoskie dodatki w postaci mozzarelli, pomidorów i sosu bazyliowego – spróbuj!

Składniki

  • Tortellini – 250 g
  • Ser mozzarella mini – 150 g
  • Pomidorki cherry – 1 szklanka
  • Szpinak – 1 szklanka
  • Orzechy pekan – ½ szklanki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umyć pomidorki i szpinak. Mozzarellę odlać z zalewy.

  2. Ugotować tortellini w osolonej wodzie. Orzechy pekan podprażyć na suchej patelni.

  3. Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać. Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem bazyliowym. Całość posypać orzechami.

Do tej potrawy pasuje

czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 3
×