Udostępnij:
Włoska sałatka z tortellini doskonale sprawdzi się na lunch, kolację, a nawet obiad! Jest lekka, ale jednocześnie bardzo sycąca. Do tego typowe włoskie dodatki w postaci mozzarelli, pomidorów i sosu bazyliowego – spróbuj!
Składniki
- Tortellini – 250 g
- Ser mozzarella mini – 150 g
- Pomidorki cherry – 1 szklanka
- Szpinak – 1 szklanka
- Orzechy pekan – ½ szklanki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/2 szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – 1/3 szklanki
- Limonka – 1 sztuka
- Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
- Czosnek – 1 ząbek
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Umyć pomidorki i szpinak. Mozzarellę odlać z zalewy.
Ugotować tortellini w osolonej wodzie. Orzechy pekan podprażyć na suchej patelni.
Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać. Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem bazyliowym. Całość posypać orzechami.
Skomentuj lub zobacz komentarze