Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską

Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską

Wszyscy znamy włoską sałatkę caprese, czyli pomidory z mozzarellą i bazylią. Oryginalną wariacją na ten temat jest zastąpienie pomidora nektarynką, a także dodatek orzechów i szynki parmeńskiej – spróbuj!

Składniki

  • Mozzarella – 2 kulki
  • Szynka parmeńska – 120 g
  • Dojrzałe nektarynki – 3 sztuki
  • Świeża bazylia – 1 garść
  • Orzechy pini – 3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Umyć i osuszyć nektarynki.

  2. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Podzielić plastry szynki na mniejsze kawałki. Pokroić nektarynki na okrągłe plastry.

  3. Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos. 

  4. Układać na dużym talerzu lub desce na przemian ser, szynkę oraz nektarynki. Polać sosem. Wierzch posypać prażonymi orzechami.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 3
×