15 min
3 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Wszyscy znamy włoską sałatkę caprese, czyli pomidory z mozzarellą i bazylią. Oryginalną wariacją na ten temat jest zastąpienie pomidora nektarynką, a także dodatek orzechów i szynki parmeńskiej – spróbuj!
Składniki
- Mozzarella – 2 kulki
- Szynka parmeńska – 120 g
- Dojrzałe nektarynki – 3 sztuki
- Świeża bazylia – 1 garść
- Orzechy pini – 3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki– ½ szklanki
- Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Musztarda Karmazynowa – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Umyć i osuszyć nektarynki.
Na suchej patelni podprażyć orzechy. Podzielić plastry szynki na mniejsze kawałki. Pokroić nektarynki na okrągłe plastry.
Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.
Układać na dużym talerzu lub desce na przemian ser, szynkę oraz nektarynki. Polać sosem. Wierzch posypać prażonymi orzechami.
Skomentuj lub zobacz komentarze