Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem

Lekka sałatka z łososiem sprawi, że wiosna na dobre zagości na naszych talerzach! Rukola, ogórek, groszek cukrowy i rzodkiewka to doskonałe towarzystwo dla ryby. Wyjątkowe połączenia smaków podkreśli aromatyczny sos ziołowy – spróbuj!

Składniki

  • Filet z łososia – 300 g
  • Ogórek – 1 świeży
  • Groszek cukrowy – 1 szklanka
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Rukola – 50 g
  • Sezam – 3 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku

Sos:

  • Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
  • Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Musztarda Karmazynowa – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filet z łososia podzielić na dwa kawałki. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowy. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso z każdej strony, aż wierzch będzie chrupiący i złoty.

  2. Groszek cukrowy zblanszować, wrzucić do wrzącej wody na 1 minutę, następnie wyjąć i wrzucić do bardzo zimnej wody.

  3. Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos. 

  4. Pokroić warzywa, ogórki na półtalarki oraz rzodkiewki na połówki. Wymieszać z blanszowanym groszkiem, rukolą oraz kawałkami łososia. Dodaj sos ziołowy. Wierch posypać sezamem.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 2
×