Udostępnij:
Lekka sałatka z łososiem sprawi, że wiosna na dobre zagości na naszych talerzach! Rukola, ogórek, groszek cukrowy i rzodkiewka to doskonałe towarzystwo dla ryby. Wyjątkowe połączenia smaków podkreśli aromatyczny sos ziołowy – spróbuj!
Składniki
- Filet z łososia – 300 g
- Ogórek – 1 świeży
- Groszek cukrowy – 1 szklanka
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Rukola – 50 g
- Sezam – 3 łyżki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
- Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Musztarda Karmazynowa – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Filet z łososia podzielić na dwa kawałki. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowy. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso z każdej strony, aż wierzch będzie chrupiący i złoty.
Groszek cukrowy zblanszować, wrzucić do wrzącej wody na 1 minutę, następnie wyjąć i wrzucić do bardzo zimnej wody.
Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.
Pokroić warzywa, ogórki na półtalarki oraz rzodkiewki na połówki. Wymieszać z blanszowanym groszkiem, rukolą oraz kawałkami łososia. Dodaj sos ziołowy. Wierch posypać sezamem.
Skomentuj lub zobacz komentarze