Udostępnij:
Co zrobić, gdy nie masz czasu na gotowanie lub zaskoczyli Cię niespodziewani goście? Kuskus z dodatkami w postaci tuńczyka i pomidorów uratuje sytuację, a wyrazistości daniu nada sos o smaku wasabi.
Składniki
- Kasza kuskus – 1 szklanka
- Tuńczyk – 2 puszki
- Małe pomidorki (np. koktajlowych) – 2 szklanki
- Kapary – 2 łyżki
- Cytryna – 1 sztuka
- Natka pietruszki – 1 garść
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem aż wchłonie wodę. W tym czasie pokroić pomidory na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki).
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odsączyć tuńczyka z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać tuńczyka z kaparami oraz pomidorkami, dodać sos i wymieszać.
Na talerz nakładać gotową kaszę kuskus oraz wymieszane z sosem dodatki. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki oraz skropione sokiem z cytryny.
Skomentuj lub zobacz komentarze