Udostępnij:
Lekka sałatka z grzankami to idealny pomysł na kolację. Świeżym i delikatnym składnikom charakteru nadaje wyrazisty sos czosnkowy. To połączenie, które doskonale się uzupełnia – spróbuj!
Składniki
- Filet z kurczaka – 1
- Sałata rzymska – 1
- Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
- Marchewka – 1-2
- Czarne oliwki – ½ szklanki
- Bagietka – 1
- Masło – 1-2 łyżki
- Czosnek – 1 posiekany ząbek
- Ser typu Grana Padano – 120 g
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Filet pokroić na 4 kawałki, przyprawić solą i pieprzem, posmarować Olejem Mazowieckim Mosso. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oliwki oraz pomidorki pokroić na pół. Bagietkę pokroić w kostkę, podpiec na suchej patelni. Przyprawić solą i dodać do grzanek masło oraz posiekany czosnek. Wymieszać dokładnie i zdjąć z patelni, gdy będą rumiane i chrupiące.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać w misce wszystkie warzywa, dodać do nich sos oraz mięso z kurczaka. Przed podaniem posypać grzankami i startym serem.
Skomentuj lub zobacz komentarze