Udostępnij:
Nie tylko pięknie wygląda, ale też doskonale smakuje! Sałatka na bazie sycącej kaszy pęczak, z zielonymi szparagami, kremowym serem camembert i orzechami piniowymi to kompozycja dla prawdziwych smakoszy! Całość skąpana w lekkim sosie bazyliowym – spróbuj!
Składniki
- Kasza pęczak – 1 szklanka
- Zielone szparagi – 1 pęczek
- Ser typu camembert – 1
- Rukola – 80 g
- Pomidorki daktylowe – 200 g
- Orzechy piniowe – 3 łyżki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – ⅓ szklanki
- Limonka – 1 sztuka
- Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
- Czosnek – 1 ząbek
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę pęczak ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.
Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 cm kawałki i lekko podsmażyć na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Ser pokroić w małe trójkąty
Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać.
Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Podawać posypane orzechami piniowymi.
Skomentuj lub zobacz komentarze