Sałatka z kaszą pęczak i szparagami

Sałatka z kaszą pęczak i szparagami

Nie tylko pięknie wygląda, ale też doskonale smakuje! Sałatka na bazie sycącej kaszy pęczak, z zielonymi szparagami, kremowym serem camembert i orzechami piniowymi to kompozycja dla prawdziwych smakoszy! Całość skąpana w lekkim sosie bazyliowym – spróbuj!

Składniki

  • Kasza pęczak – 1 szklanka
  • Zielone szparagi – 1 pęczek
  • Ser typu camembert – 1
  • Rukola – 80 g
  • Pomidorki daktylowe – 200 g
  • Orzechy piniowe – 3 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – ⅓ szklanki
  • Limonka – 1 sztuka
  • Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Syrop klonowy – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę pęczak ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.

  2. Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 cm kawałki i lekko podsmażyć na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Ser pokroić w małe trójkąty

  3. Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać.
    Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Podawać posypane orzechami piniowymi.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 35 minut minut
ilość porcji: 2
×