Udostępnij:
Przygotuj kaczkę z malinowym akcentem! Pieczone filety z kaczki, słona feta i słodka malina to wyjątkowo udane połączenie smaków. Całość skąpana w aksamitnym sosie sezamowym – spróbuj!
Składniki
- Filety z kaczki – 2 sztuki
- Maliny – 125 g
- Mieszanka sałat
- Ser feta – 100 g
- Słonecznik – 1/3 szklanki
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Filety naciąć po stronie skóry. Od strony mięsa przyprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik na 200°. Filety położyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Rozgrzewać patelnię i smażyć około 4 minuty na jednej stronie, a następnie przełożyć na drugą i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Następne włożyć filety do piekarnika na 10 minut. Po dopieczeniu odłożyć, by mięso odpoczęło.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Na talerzu wymieszać sałatę, ser feta oraz pokrojone w plastry mięso. Posypać z wierzchu ziarnami słonecznika oraz świeżymi malinami. Polać sosem sezamowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze