Sałatka z kaczką i malinami

Sałatka z kaczką i malinami

Przygotuj kaczkę z malinowym akcentem! Pieczone filety z kaczki, słona feta i słodka malina to wyjątkowo udane połączenie smaków. Całość skąpana w aksamitnym sosie sezamowym – spróbuj!

Składniki

  • Filety z kaczki – 2 sztuki
  • Maliny – 125 g
  • Mieszanka sałat
  • Ser feta – 100 g
  • Słonecznik – 1/3 szklanki
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filety naciąć po stronie skóry. Od strony mięsa przyprawić solą i pieprzem.

  2. Rozgrzać piekarnik na 200°. Filety położyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Rozgrzewać patelnię i smażyć około 4 minuty na jednej stronie, a następnie przełożyć na drugą i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Następne włożyć filety do piekarnika na 10 minut. Po dopieczeniu odłożyć, by mięso odpoczęło.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.   

  4. Na talerzu wymieszać sałatę, ser feta oraz pokrojone w plastry mięso. Posypać z wierzchu ziarnami słonecznika oraz świeżymi malinami. Polać sosem sezamowym.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 2
×