Udostępnij:
Delikatne mięso z indyka, słodka gruszka, chrupiące orzechy włoskie… to przepis na niebanalną sałatkę. Całość otulona została aksamitnym sosem sezamowym na śmietance. Nie można jej się oprzeć!
Składniki
- Indyk – 400 g
- Rukola – 200 g
- Gruszka – 1 duża
- Suszona żurawina – 1/3 szklanki
- Pokruszony ser Grana Padano – 1/3 szklanki
- Orzechy włoskie – ½ szklanki
- Czerwona cebula – 1 mała
- Mosso Olej Mazowiecki
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć, a gdy przestygną grubo posiekać. Filety przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso na patelni i podsmażyć filety na złoty kolor.
Pokroić gruszkę na małe kawałki, lekko przestudzone mięso w paski, a cebulę w półtalarki.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
W misce umieścić umytą i osuszoną rukolę. Dodać pokrojone składniki oraz żurawinę. Dodać sos na śmietance, wymieszać i posypać pokruszonym serem.
Skomentuj lub zobacz komentarze