Sałatka z indykiem, orzechami włoskimi oraz gruszką

Sałatka z indykiem, orzechami włoskimi oraz gruszką

Delikatne mięso z indyka, słodka gruszka, chrupiące orzechy włoskie… to przepis na niebanalną sałatkę. Całość otulona została aksamitnym sosem sezamowym na śmietance. Nie można jej się oprzeć!

Składniki

  • Indyk – 400 g
  • Rukola – 200 g
  • Gruszka – 1 duża
  • Suszona żurawina – 1/3 szklanki
  • Pokruszony ser Grana Padano – 1/3 szklanki
  • Orzechy włoskie – ½ szklanki
  • Czerwona cebula – 1 mała
  • Mosso Olej Mazowiecki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć, a gdy przestygną grubo posiekać. Filety przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso na patelni i podsmażyć filety na złoty kolor.

  2. Pokroić gruszkę na małe kawałki, lekko przestudzone mięso w paski, a cebulę w półtalarki.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.   

  4. W misce umieścić umytą i osuszoną rukolę. Dodać pokrojone składniki oraz żurawinę. Dodać sos na śmietance, wymieszać i posypać pokruszonym serem.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
smażenie
×