Sałatka z chrupiącym kurczakiem

Sałatka z chrupiącym kurczakiem

Dziś w menu sałatka z chrupiącym kurczakiem, która zaskoczy Wasze kubki smakowe! Musztarda Czeska MOSSO użyta do przygotowania dressingu podkręci smak kurczaka, a warzywa nadadzą jej lekkości.

Składniki

  • Pierś z kurczaka – 250 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Płatki kukurydziane – 70 g
  • Musztarda Czeska MOSSO – 2 łyżeczki
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Miód – 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Cebula czerwona – ½ sztuki
  • Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
  • Awokado – 1 sztuka
  • Rzodkiewka – 6 sztuk
  • Roszponka – 100 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka pokrój w nieduże kawałki, jajko roztrzep w misce, płatki kukurydziane rozdrobnij przy pomocy blendera kielichowego, przesyp do drugiej miski.

  2. Pierś z kurczaka oprósz solą, następnie maczaj w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych. Nuggetsy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra–dół), piecz przez 15–20 minut, aż panierka ładnie się zarumieni.

  3. Musztardę Czeską MOSSO, oliwę, miód i cytrynę, dokładnie wymieszaj do połączenia. Dressing dopraw do smaku solą.

  4. Cebulę pokrój w piórka, pomidorki na pół, awokado w kostkę, rzodkiewki w plasterki.

  5. Do dwóch misek nałóż roszponkę, dodaj warzywa, kurczaka, polej dressingiem, wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 2
Obiad
×