Udostępnij:
Bób to dla wielu ulubieniec lata, którego zawsze wyczekujemy z niecierpliwością. Kiedy już się pojawi, warto przygotować z niego coś pysznego. My proponujemy sałatkę z bobem, pikantną kiełbaską chorizo i sosem sezamowym – spróbuj!
Składniki
- Bób – 800 g
- Pomidorki koktajlowe – 200 g
- Czerwona cebula – ½ szt.
- Chorizo – 200 g
- Pestki słonecznika – 1/2 szklanki
- Sól, pieprz do smaku
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Bób opłukać i wrzucić do garnka z gotująca się osoloną wodą. Gotować do miękkości. Pokroić pomidorki na połówki. Pół cebuli pokroić w piórka.
Pokroić kiełbasę chorizo na talarki. Obrać bób z łupinek. Na suchej patelni podprażyć słonecznik.
Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać składniki wraz z sosem sezamowym, wierzch posypać słonecznikiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze