Sałatka śledziowa z burakiem i sosem tatarskim

Sałatka śledziowa z burakiem i sosem tatarskim

Warto urozmaicić klasyczną sałatkę śledziową dodatkowym akcentem – nie tylko smakowym, ale i kolorystycznym. Sałatka wzbogacona pieczonym burakiem będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole.

Składniki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Buraka natrzeć olejem, doprawić solą i pieprzem, a następnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę w piekarniku. Po godzinie nakłuć drewnianym patyczkiem, jeżeli wchodzi bez oporu, to znaczy, że burak jest gotowy.

  2. Odwinąć buraka z foli i zostawić do wystudzenia. W tym czasie posiekać drobno czosnek (można przecisnąć przez praskę) i pokroić śledzie na mniejsze części. Wystudzonego buraka obrać i pokroić w 1 cm kostkę.

  3. W naczyniu wymieszać śledzie, czosnek i Sos Tatarski Mosso, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojonego buraka i jeszcze raz wymieszać.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 3
×