Udostępnij:
Warto urozmaicić klasyczną sałatkę śledziową dodatkowym akcentem – nie tylko smakowym, ale i kolorystycznym. Sałatka wzbogacona pieczonym burakiem będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole.
Składniki
- Burak – 1 duży
- Filety śledziowe w oleju – 300 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Mosso Sos Tatarski
- Sól, pieprz
- Mosso Olej Mazowiecki
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Buraka natrzeć olejem, doprawić solą i pieprzem, a następnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę w piekarniku. Po godzinie nakłuć drewnianym patyczkiem, jeżeli wchodzi bez oporu, to znaczy, że burak jest gotowy.
Odwinąć buraka z foli i zostawić do wystudzenia. W tym czasie posiekać drobno czosnek (można przecisnąć przez praskę) i pokroić śledzie na mniejsze części. Wystudzonego buraka obrać i pokroić w 1 cm kostkę.
W naczyniu wymieszać śledzie, czosnek i Sos Tatarski Mosso, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojonego buraka i jeszcze raz wymieszać.
Skomentuj lub zobacz komentarze