Udostępnij:
To jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. W naszej wersji podstawa jest klasyczna – sałata, jajka i tuńczyk – jednak całość urozmaiciliśmy pysznym sosem czosnkowym.
Składniki
- Czerwone ziemniaki – 5 małych
- Jajka – 3 – 5 sztuk
- Sałata rzymska – 3 sztuki
- Tuńczyk w oliwie – 2 puszki
- Pomidorki koktajlowe – 1 garść
- Czarne oliwki – 1 garść
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Fasolka szparagowa – 1 szklanka
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać gorącą wodę i na chwilę zalać zimną. Wylać wodę i odstawić do wystudzenia. Jajka włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować 5-6 minut. Wyjąć i zalać zimną wodą.
Gdy wystygną, obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pomidorki pokroić na pół, a cebulę w ćwiartki. Sałatę umyć i rozdzielić liście. Tuńczyka odsączyć z oleju.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na jednym, dużym półmisku lub podzielić na porcje. Przed podaniem sałatkę polać sosem czosnkowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze