Udostępnij:
Brokuł to niedoceniane źródło witaminy A i C oraz potasu i wapnia. Różyczki brokułu idealnie pasują jako składnik sałatki. To warzywo dobrze czuje się w towarzystwie orzechów, dlatego proponujemy dodanie orzechów nerkowca i ziaren słonecznika – najlepiej podprażonych na patelni. Nie zapomnij o dipie i gotowe!
SKŁADNIKI:
- Brokuł – 1 szt.
- Ziarna słonecznika – 4 łyżki
- Orzechy nerkowca – 4 łyżki
- Mosso Sos Czosnkowy – 3 łyżki
- Sok z cytryny lub limonki – 2 łyżki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz do smaku, opcjonalnie płatki chilli
PRZYGOTOWANIE:
Brokuły ugotować na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące.
Na suchej, gorącej patelni uprażyć pestki słonecznika i orzechy nerkowca.
Na talerzu ułożyć małe różyczki brokułów, posypać prażonymi pestkami oraz orzechami i polać Sosem Czosnkowym Mosso.
Całość doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze