20 min
2 porcje
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![ryba w cieście](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2019/06/ryba-w-ciescie-1250x712.jpg)
Ryba w chrupiącym, piwnym cieście to szybkie i naprawdę pyszne danie. Doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, lecz także jako sycący obiad przez okrągły rok!
Składniki
- Mosso Sos Tatarski
- Filet z białej ryby np. dorsza – 300 g
- Mąka – 250 g
- Piwo – 180 ml
- Jajko – 1 szt.
- Sól, pieprz
- Olej- do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Rybę pokroić w paski o szerokości ok 1cm. Doprawić solą i pieprzem.
Z mąki, piwa i jajka wyrobić jednolite ciasto. Można jeszcze doprawić lekko do smaku solą i pieprzem.
Na głębokiej patelni (lub frytkownicy) rozgrzać olej (frytkownica – do 180°C). Rybę zanurzać w cieście i smażyć aż zrobi się złota i chrupiąca. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z Sosem Tatarskim Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze