Ryba w cieście piwnym z sosem tatarskim

ryba w cieście

Ryba w chrupiącym, piwnym cieście to szybkie i naprawdę pyszne danie. Doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, lecz także jako sycący obiad przez okrągły rok!

Składniki

  • Mosso Sos Tatarski
  • Filet z białej ryby np. dorsza – 300 g
  • Mąka – 250 g
  • Piwo – 180 ml
  • Jajko – 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • Olej- do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę pokroić w paski o szerokości ok 1cm. Doprawić solą i pieprzem.

    Z mąki, piwa i jajka wyrobić jednolite ciasto. Można jeszcze doprawić lekko do smaku solą i pieprzem.

  2. Na głębokiej patelni (lub frytkownicy) rozgrzać olej (frytkownica – do 180°C). Rybę zanurzać w cieście i smażyć aż zrobi się złota i chrupiąca. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Podawać z Sosem Tatarskim Mosso.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 2
×