Udostępnij:
Pożywna i treściwa pizza to idealny pomysł na zimowe wieczory! Przygotuj ją sam, a zamiast klasycznego pomidorowego sosu zrób… biały sos czosnkowo majonezowy! Do tego kiełbasa, cebula i ogórek kiszony stworzą idealną, polsko-włoską kompozycję smaków.
Składniki
- Mąka pszenna typ. 450 – 380 g
- Suszone drożdże ľ 8 g
- Olej – 25 g
- Ciepła woda – 180 ml
- Kiełbasa wiejska – 200 g
- Ogórki kiszone – 2 szt.
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Boczek – 100 g (bardzo cienko pokrojony)
- Mozzarella – 250 g
- Śmietana 18% – 150 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 150 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, suszone drożdże, olej oraz ciepłą wodę) zagnieść na gładką kulę. Włożyć do miski wysmarowanej 2 łyżkami oliwy. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotować składniki na wierzch.
Kiełbasę oraz ogórki kiszone pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Boczek podzielić na mniejsze kawałeczki. Przygotować sos mieszając śmietanę oraz Majonez Napoleoński Mosso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawić solą i pieprzem.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozciągnąć na blasze na cienki placek. Wierzch posmarować przygotowanym sosem. Kolejno posypać serem, kiełbasą, boczkiem oraz ogórkami kiszonymi i cebulą. Piec przez około 9-10 minut w temp. 250°C. Można podać samodzielnie lub z dodatkiem Ketchupu Mosso czy Sosu Czosnkowego Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze