Pierś z kurczaka pod chrzanową chmurką z kozim serem i żurawiną

kurczak z chrzanem i żurawina

Soczysta pierś z kurczaka z kozim serem i słodko-kwaśną żurawiną to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Tę niezwykłą kompozycję smakową wzbogaca intensywna, chrzanowa nuta.

Składniki

  • filet z kurczaka – 2 szt.
  • ser kozi w plastrach – 2 -4
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 czubate łyżki
  • Olej – 2 łyżki
  • masło – 60 g
  • konfitura żurawinowa – 4 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć filety na złoty kolor. Po usmażeniu dodać na wierzch pokrojone w plastry masło.

  2. Wraz z patelnią (lub w naczyniu żaroodpornym) włożyć kurczaka do piekarnika i piec w temp. 200ºC przez 15-20 minut (w zależności od wielkości piersi). Pod koniec pieczenia nałożyć po 1 czubatej łyżce Chrzanu Delikatesowego Mosso na wierzch kurczaka i przykryć go serem kozim.

  3. Zapiekać aż ser się rozpuści.  Podawać z żurawiną i ulubionymi dodatkami, np. sałatką lub ziemniakami.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 2
Potrawy wigilijne
pieczenie
×