Udostępnij:
Sezon na szparagi trwa w najlepsze! Skorzystaj z okazji i przygotuj pieczone szparagi, zawinięte z serem camembert i szynką parmeńską w kruche ciasto francuskie. Pikantna nutka wasabi nadaje szparagom wyrazistości i sprawia, że ta potrawa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Składniki
- Szparagi – 24 sztuki
- Arkusz ciasta francuskiego – 1 szt.
- Ser camembert – 1 szt.
- Plastry szynki dojrzewającej lub salami – 8 szt.
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Jajko – 1 szt.
- Sól
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce, wymieszać z oliwą z oliwek oraz szczyptą soli.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraty. Posmarować sosem. Na ciasto rozłożyć plasterki mięsa, szparagi oraz plasterek sera.
Zawinąć końce do środka, posmarować rozmieszanym jajkiem i dokładnie skleić końce. Wierzch posmarować jajkiem. Piec przez około 20 minut w 200°C, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Skomentuj lub zobacz komentarze