Udostępnij:
Muffiny a’la pizza to przepis dla tych, którzy nie chcą przygotowywać tradycyjnej domowej pizzy, ale bardzo lubią jej smak. Muffiny przygotowujemy z według receptury, dodając do nich warzywa. Dzięki temu smakują zupełnie jak domowa pizza! Wypróbuj koniecznie!
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 320 g
- proszek do pieczenia – 2 ½ łyżeczki
- mała czerwona cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- czerwona papryka – ½ szt.
- salami – 100 g
- jajka – 2 szt.
- jogurt naturalny – 250 ml
- Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml
- Mosso Ketchup Premium Pikantny – 3 łyżki
- sól – ½ łyżeczki
- słodka papryka w proszku – ½ łyżeczki
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podsmażyć posiekaną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Odstawić.
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, dodać pokrojone w drobną kostkę salami.
W drugiej misce – mikserem lub trzepaczką -ubić jajka z jogurtem i Olejem Mazowieckim Mosso.
Połączyć mokre i suche składniki. Do masy dodać podsmażone warzywa z patelni.
Masę przełożyć do silikonowych foremek lub do formy wyłożonej papilotkami (wypełnić je ciastem do ¾ wysokości).
Piec w temperaturze 190°C przez około 20-25 minut. Muffiny podawać z Ketchupem Premium Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze