Udostępnij:
Czy o pączkach powiedziano już wszystko? Na pewno całkiem sporo. Dlatego zachęcamy Cię do próbowania nowych przepisów na pączki. Nasza wersja to mini pączki, w których cały smak skupia się na skórce i cieście. Wypróbuj je koniecznie!
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna – 500 g
- Świeże drożdże – 25 g
- Żółtka – 5 szt.
- Mleko – 250 m
- Cukier – 3 łyżki
- Olej – 100 ml + do smażenia
- Sól = 1/2 łyżeczki
- Cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE:
W misce umieścić rozkruszone drożdże, zasypać 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalać 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie dodać pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, żółtka, olej oraz sól.
Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i krótko zagniatać (przez około 2 – 3 minuty) pozbywając się pęcherzy powietrza.
Ciasto podzielić na ok. 40 porcji. Uformować kule i odłożyć na ok. 30 minut do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
W dużym, szerokim garnku rozgrzać olej.
Wyrośnięte pączki układać na odpowiednio nagrzany olej i smażyć partiami przez około 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Usmażone pączki wyciągać przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Mini pączki podawać posypane cukrem pudrem.
Skomentuj lub zobacz komentarze