Udostępnij:
Nietypowe połączenie boczku i marchewki to danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości! Co ważne, wszystkie składniki dostępne są przez cały rok, a jego przygotowanie trwa tylko 20 minut.
Składniki
- Marchewki – 12- 15 sztuk
- Plastry boczku – 12-15 sztuk
- Granat – 1/2
- Ziarna słonecznika – ¼ szklanki
- Ser typu włoskiego
- Natka pietruszki
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Marchewki umyć i osuszyć.
Następnie owinąć plastrami boczku każdą marchewkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez około 40 minut w temperaturze 185°C.
Obrać owoc granatu, a słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pamiętać o tym, aby cały czas mieszać go podczas prażenia, ponieważ bardzo szybko mógłby się przypalić.
Upieczone marchewki posypać serem, ziarnami słonecznika oraz granatem. Całość polać sosem i udekorować pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Polecam
Polecam