Rolowana tortilla z kurczakiem

Rolowana tortilla z kurczakiem

Pyszna tortilla, papryka, roszponka, kurczak i wyrazisty sos sezamowy to połączenie idealne. A do tego szybkie w przygotowaniu. Jeśli właśnie dopadł Cię głód, to mamy na to sposób. Sprawdź sam!

Składniki

  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Tortilla – 3 placki
  • Filet z kurczaka – 250 g
  • Sałata lodowa – 1/2 główki
  • Papryka czerwona – 1
  • Roszponka – garść
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  2. Filety z kurczaka doprawić solą,  pieprzem  i usmażyć na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso na złoty kolor z obu stron. Każdy placek tortilli posmarować sosem.

  3. Na sos wyłożyć posiekaną sałatę lodową oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Następnie wyłożyć pokrojone w cienkie paseczki filety z kurczaka i roszponkę. Każdy placek zrolować i przekłuć wykałaczkami co ok. 4 cm.

  4. Tak przygotowane tortille przecinać pomiędzy wykałaczkami i wyłożyć gotowe na półmisek. Smacznego!

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 9
kuchnia hiszpańska
Obiad
smażenie
×