Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Bezmięsne kotlety stają się coraz bardziej popularne. A ich fanami zostają zarówno miłośnicy mięsa, jak ci, którzy zazwyczaj z niego rezygnują. Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną, wyrazistym sosem o ostrym smaku chrzanu i dodatkiem sałatki z pomidorami i mozzarellą to świetna propozycja na wegetariański obiad.

Składniki

  • Jajka – 7
  • Starty żółty ser – garść
  • Cebula – 1
  • Kasza jaglana – 100 g
  • Natka pietruszki – garść
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia

Sos:

Składniki sałatki (opcjonalnie)

  • Mix sałat
  • Pomidory
  • Kuleczki mozzarelli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotować na twardo 6 jajek, zalać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę.

  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ostudzone jajka. Dodać do nich jedno pozostałe surowe jajko, żółty ser, podsmażoną cebulę, pokrojony drobno szczypiorek oraz natkę pietruszki i ugotowaną kaszę. Dopraw solą i pieprzem oraz 2 łyżkami sosu. Wymieszać dokładnie, aby połączyły się wszystkie składniki.

  4. Następnie z masy formować delikatnie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso. Podawać z ulubionymi sałatkami lub pieczonymi warzywami.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×