Udostępnij:
Bezmięsne kotlety stają się coraz bardziej popularne. A ich fanami zostają zarówno miłośnicy mięsa, jak ci, którzy zazwyczaj z niego rezygnują. Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną, wyrazistym sosem o ostrym smaku chrzanu i dodatkiem sałatki z pomidorami i mozzarellą to świetna propozycja na wegetariański obiad.
Składniki
- Jajka – 7
- Starty żółty ser – garść
- Cebula – 1
- Kasza jaglana – 100 g
- Natka pietruszki – garść
- Szczypiorek – 1 pęczek
- sól, pieprz
- bułka tarta
- Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 5 łyżeczek
- Jogurt grecki – 4 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Składniki sałatki (opcjonalnie)
- Mix sałat
- Pomidory
- Kuleczki mozzarelli
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować na twardo 6 jajek, zalać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ostudzone jajka. Dodać do nich jedno pozostałe surowe jajko, żółty ser, podsmażoną cebulę, pokrojony drobno szczypiorek oraz natkę pietruszki i ugotowaną kaszę. Dopraw solą i pieprzem oraz 2 łyżkami sosu. Wymieszać dokładnie, aby połączyły się wszystkie składniki.
Następnie z masy formować delikatnie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso. Podawać z ulubionymi sałatkami lub pieczonymi warzywami.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Świetny przepis!
Świetny przepis!