Kotlet schabowy w marynacie wasabi

Kotlet schabowy w marynacie wasabi

Tradycyjny schabowy w pikantnej marynacie o smaku wasabi. To idealna propozycja na niedzielny obiad dla miłośników nieco ostrzejszych smaków.

Składniki

  • Mosso Olej Mazowiecki
  • Schab (2 porcje) – 400 g
  • Mąka – 1 łyżka
  • Jajko – 1
  • Bułka tarta – 4 łyżki

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Rozbić kotlety i marynować je w sosie przez minimum godzinę. Następnie doprawić mięso solą i pieprzem.

  3. Tak przygotowany schab panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

  4. Smażyć na średnim ogniu przez około 6 minut, do uzyskania złotego koloru.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 70 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 80 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad niedzielny
smażenie
×