Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Chrupiące kieszonki z ciasta francuskiego to idealna przekąska na jesienne popołudnie. Możesz wypełnić je dowolnym farszem – my polecamy szpinak z serem dojrzewającym oraz pikantną nutą wasabi.

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 duży arkusz
  • Szpinak – 500 g
  • Ser dojrzewający – 150 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cebula – 1
  • Jajko – 1
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Dodać szpinak i odparować nadmiar wody. Zdjąć z kuchenki i odstawić do lekkiego przestudzenia.

  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. W tym czasie przygotować ciasto francuskie – pokroić je na mniejsze kwadraty. Wymieszać szpinak z pokruszonym serem dojrzewającym oraz sosem.

  4. Kawałkami ciasta francuskiego wyłożyć formy na babeczki. Następnie nałożyć farsz do ciasta i posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 4
kuchnia francuska
Ciasto
pieczenie
×