Udostępnij:
Chrupiące kieszonki z ciasta francuskiego to idealna przekąska na jesienne popołudnie. Możesz wypełnić je dowolnym farszem – my polecamy szpinak z serem dojrzewającym oraz pikantną nutą wasabi.
Składniki
- Ciasto francuskie – 1 duży arkusz
- Szpinak – 500 g
- Ser dojrzewający – 150 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Cebula – 1
- Jajko – 1
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę oraz czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Dodać szpinak i odparować nadmiar wody. Zdjąć z kuchenki i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie przygotować ciasto francuskie – pokroić je na mniejsze kwadraty. Wymieszać szpinak z pokruszonym serem dojrzewającym oraz sosem.
Kawałkami ciasta francuskiego wyłożyć formy na babeczki. Następnie nałożyć farsz do ciasta i posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze