Kanapeczki z pastą awokado-wasabi

kanapeczki z pastą awokado-wasabi,

Tym razem prezentujemy przepis na kanapeczki w nieco ostrzejszej odsłonie. Pasta z awokado, wzbogacona pikantną nutą wasabi, z pewnością rozgrzeje podniebienia i zaostrzy apetyt!

Składniki

  • Awokado – 2 sztuki
  • Jaja – 3 sztuki
  • Pietruszka – 1 garść
  • Sok z ½ limonki
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Cebulka dymka – 1 sztuka
  • Chleb

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Chleb pokroić na kromki i podpiec w tosterze, aż stanie się chrupiący.

  2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać drobno. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ, dodać do niego posiekany czosnek, sok z limonki oraz 2-3 łyżki sosu o smaki wasabi (ilość sosu zależy od preferencji poziomu ostrości).

    Wszystko razem wymieszać, zagniatając widelcem. Na opieczony chleb położyć pastę z awokado, następnie plasterki jajka. Całość posypać obficie posiekaną cebulką dymką oraz szczypiorkiem.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: - minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Przekąski karnawałowe
×